archiv
Učitelské noviny č. 11/2014
tisk článku

NEJLEPŠÍ BARISTA

Barista Štefan Kováč, žák 2. ročníku oboru Hotelnictví a turismus SOU a SOŠ SČMSD Přímětická ve Znojmě, si již z baristických soutěží přivezl nejedno ocenění. Že Štefan umí připravit skvělou kávu, to je dávno všem jasné. Ale že je také nejrychlejším baristou, to dokázal 26. února v Ostravě na soutěži Junior Mistr kávy. Soutěž, která se konala ve stylovém prostředí Clarion Congress Hotelu, zorganizovala Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství jako XVI. ročník AHOL CUP 2014 a odborným garantem byla ČESKÁ BARMANSKÁ ASOCIACE. Baristé junioři to nemají jednoduché.

Soutěž se skládá ze dvou částí – seřízení mlýnku kávy a následné přípravy nápojů. Na seřízení mlýnku dostanou k dispozici 250 gramů kávy a časový limit 10 minut. Kladnými body se hodnotí čas zbývající do konce limitu a hmotnost nespotřebované zrnkové kávy. Štefan stihl nastavit mlýnek za 5 minut, což nemá na svědomí náhoda, ale poctivý trénink, který mu umožňuje škola v rámci odborného kroužku. Na Přímětické totiž mají žáci pro přípravu na soutěže, ve srovnání s ostatními školami v České i Slovenské republice, nadstandardní podmínky. Ve škole je moderně vybavená učebna, kde mají žáci k dispozici profesionální kávovar s příslušenstvím stejným jako ve školní kavárně. Možnosti, které škola žákům vytváří, se odráží v jejich výsledcích na soutěžích a dalších odborných akcích.

Andrea Jančíková – baristka

< zpět do čísla
banners/univerzita_pardubice_1_390x60.png
reklama un

1333317600_seznamy-125x125-na-web-un-1.gif
reklama
feuerstein_125x125.jpg
ucebnice
termaly_losiny_2020.jpg
anketa
Je čas pro zásadní změnu modelu maturitní zkoušky?
ANO
NE
NEVÍM
ano
ne
nevim
48%
31%
20%
linka_duvery_240x100.jpg
© Copyright 2010 - 2020 Učitelské noviny, ČTK / realizováno: manilot.cz