počkejte prosím, zpracovávám data

Ceny v menzách v Praze se upravují průběžně, reagují na ceny surovin i změnu DPH

11. 1. 2024


(čtk) Ceny jídel v menzách vysokých škol v Praze se upravují postupně, reagují na ceny surovin i změnu daně z přidané hodnoty (DPH). Některé školy zvýšily cenu hlavního jídla od ledna letošního roku, jiné úpravy kvůli změně DPH teprve plánují. Zájem o stravování v menzách na některých školách vloni v porovnání s předchozím rokem stoupl. Menzy chystají i úsporná opatření, ta by se měla týkat především energií. 

"Ceny jídel Správa účelových zařízení ČVUT upravuje průběžně. Aktuálně se tak stalo v lednu, kdy došlo ke zvýšení ceny hlavního jídla o asi pět korun. Ceny hlavního jídla v menze pro studenty začínají asi na 90 korunách, polévky pro studující stojí stále 15 korun," řekla mluvčí ČVUT Kateřina Veselá. Ceny se podle ní zvýšily kvůli aktuálním cenám surovin, energií a služeb i změně sazby DPH od začátku letošního roku.

"Ceny v menze ČZU (České zemědělské univerzity v Praze) jsou tvořeny jako ceny nákladové. Odrážejí tedy průběžně případný nárůst cen surovinových vstupů. Z uvedeného je tedy zřejmé, že ceny v naší menze nerostou skokově, ale průběžně kopírují ceny vstupních surovin na trhu,“ sdělila mluvčí ČZU Karla Mráčková. Studenti podle údajů, které ČZU poskytla, zaplatí za jídlo v průměru 53 korun, za polévku 12 korun.

"Chystáme úpravu v souvislosti se změnou sazby DPH na stravovací služby, tzn. navýšení na úrovni dvou procent,“ řekl mluvčí VŠCHT Michal Janovský. Na VŠCHT se podle jídelníčku na webu školy pohybují ceny jídel od 94 do 114 korun. Za polévku zaplatí studenti 24 korun.

Na Univerzitě Karlově (UK) podle mluvčího Václava Hájka využívají menzy a koleje k výpočtu cen jídel kalkulační vzorec. "V případě, že došlo ke zdražení ceny jídla, stalo se tak z důvodu zejména zvýšených cen pořizovaných surovin a energií a navýšení minimální mzdy. K zvýšení ceny přispělo i zvýšení sazby DPH,“ řekl. Podle jídelníčku si v menze na Právnické fakultě UK mohou studenti vybrat z pěti jídel a polévky. V nabídce jsou jídla za 72 až 127 korun za hlavní jídlo, za polévku studenti zaplatí 22 korun. Ceny jednotlivých pokrmů podle Hájka vychází z cen potravin.

Na UK se podle Hájka množství vydaných teplých jídel za rok 2023 v porovnání s předchozím rokem zvýšilo. Stejně tak je tomu i na ČVUT. V roce 2022 evidovala škola 634 000 jídel, která si podle údajů školy přes studentské karty ISIC odebrali studenti, v roce 2023 to bylo 677.000 jídel. Naopak na VŠCHT podle Janovské strávníků v menzách pomalu ale setrvale ubývá.

Na VŠCHT stejně jako na ČZU i UK se počítá s úspornými opatřeními, týkat se budou především úspor energií. Na VŠCHT zároveň uvažují o výměně některých technologií, rychlejší obměnu ale podle Janovského brzdí počáteční finanční náročnost investic. ČVUT úsporná opatření přijalo v roce 2020, další v roce 2021, podle Veselé nezbývá mnoho prostoru pro další úspory.

Provozovatelem webu je společnost GNOSIS spol. s r. o., která jako správce osobních údajů používá na těchto internetových stránkách cookies za účelem zvýšení uživatelského komfortu, analýze návštěvnosti i přesnějšímu cílení reklamy. Více informací naleznete zde:

Přizpůsobit cookies
Přijmout všechny