archiv
Učitelské noviny č. 40/2013
tisk článku

BARISTICKÉ KURZY NA PŘÍMCE POKRAČUJÍ!

Ten poslední, který se konal 6.–7. 11. 2013, byl zorganizován speciálně pro studenty oboru Cestovní ruch naší školy, tedy SOU a SOŠ, SČMSD, Znojmo, s. r. o., Přímětická 1812/5.

V učebně stolničení to vypadá jako v alchymistické dílně, všude skleněné nádobky nejrůznějších tvarů a velikostí, sáčky a dózy s tajemnými ingrediencemi vonícími kávou… Však také baristika je alchymie, ovšem nevládne jí žádný šílený alchymista, nýbrž rázná baristka a učitelka Andrea Jančíková.

Mladí baristé musí nejprve zvládnout teo-rii, a tak studují, z jakých částí se skládá kávové zrno, kde a jak se káva pěstuje a zpracovává, jaké druhy kávy rozlišujeme a jak se liší v chuti. Budoucím odborníkům pomalu dochází, kolika rukama káva projde, než ji mohou použít do svého kávovaru, a že právě proto si jí musí vážit, když s ní pracují.

Jakub a Pavel využili možnosti, jak si od teorie na chvilku odpočinout, a dobrovolně se hlásí na přípravu kávy. Nadýchanou pěnu poctivě zdobí čokoládovým ornamentem, ale za výsledek svého snažení pochváleni nejsou. Teprve po skončení kurzu, s čerstvým certifikátem v ruce, mohou novopečení baristé prohlásit, že zvládnou připravit kvalitní a zdravou kávu.

Andrea Jančíková, baristka, SOU a SOŠ, SČMSD, Znojmo, s. r. o., Přímětická 1812/5

< zpět do čísla
banners/univerzita_pardubice_2_390x60.png
reklama un

1333317600_seznamy-125x125-na-web-un-1.gif
reklama
akcent_09-19_125x125.gif
dekra_125x125-s.jpg
ucebnice
termaly_losiny_2020.jpg
anketa
Je čas pro zásadní změnu modelu maturitní zkoušky?
ANO
NE
NEVÍM
ano
ne
nevim
48%
31%
20%
chrudim_1_240x100.gif
linka_duvery_240x100.jpg
© Copyright 2010 - 2020 Učitelské noviny, ČTK / realizováno: manilot.cz